måndag 28 september 2009

ENOK SÅG ALDRIG DÖDEN

Jag skrev tidigare om Enoks bok, att den inte är kAnon. Men upplevde en mild reprimand från Herren för det, och kollade upp vad kanon betyder. Kanon betyder rättesnöre och regel, så nog kan man säga att Enoks bok är både kAnon och kanOn - men vad jag menade var ju att den inte tillhör Bibeln och inte skall göra det.

Men det behöver inte betyda, och gör det inte heller, har jag hört från ovan, att den inte är ett verk av Gud. För det är den, och det har jag Andens vittnesbörd på. Och det kan du också få om du frågar och har gåvan att höra svaret.

Så orden "och du må icke tvivla" (i samma inlägg) var helt säkert avsedda både för mig själv och för den som eventuellt gör så, på Enoks boks tillförlitlighet och äkthet. Dock, som sagt, skall den inte tillhöra Bibelns 66 böcker. Och det kanske är ganska självklart (och logiskt), då den ju är äldre, åtminstone till stor del. Jag utesluter inte att några av dess delar kan vara yngre. Någon del kan vara yngre och given ovanifrån under en senare tid än Enoks jordeliv. Det är givetvis helt och hållet möjligt att han kan ha stigit ned på jorden efter sitt jordeliv och skrivit eller överlämnat eller dikterat för någon, tillägg till de ursprungliga delarna - för så gjorde han enligt boken redan före syndafloden.

Enok var en märklig man.

"Genom tron togs Enok bort, för att han icke skulle se döden; och 'man såg honom icke mer, ty Gud tog honom bort'. Förrän han togs bort, fick han nämligen det vittnesbördet att han hade täckts Gud;" (Hebr. 11:5)

Han dog alltså aldrig, utan togs till himlen levande, kroppsligen, och upplevde förvandlingen, förhärligandet, som en prototyp för alla frälsta, som en prototyp på brudeskaran som skall ryckas upp till himlen före undergångens tid.

Det står där att "man såg honom inte mer", men det behöver inte betyda att han aldrig sågs mer, av någon, utan bara att efter hans upptagande så var han borta ifrån jorden, kanske i hundratals år. Men han visade sig igen, enligt sin bok, för sin son Metusela, och överlämnade då åt honom sina böcker. Så om han gjorde det då, kan han också ha gjort det senare.

Enok lever alltså typ det liv vi frälsta skall leva under tusenårsriket.

En unik man, med en unik bok.

http://enoksbok.se
___

4 kommentarer:

 1. Hei! Norsk mann her; Helge er mitt navn! Veeldig stor og omfattende nettside, godt jobba! Eg har ikkje fått lest meir enn ein brøkdel. Men interessant. Eg er ikkje enig i alt. Sier ikkje at du har feil, men at eg synes du tar litt for mye "friheter" i dine tolkninger og meininger? Enok ble tatt bort for å være med Gud, helt sant, men ingen mennesker skal slippe å smake døden. Alle mennesker må dø, for døden er UTFRIELSEN av det syndige legemet. (i endetiden ved jesu gjenkomst skal det være mennesker som ikkje skal dø, men bare forvandles til det evige uforgjengelige.) Men om Enok smakte døden (eller Elias) veit me ingenting om? De fekk nok heilt spesielle verv delegert, der deres opplevelser og oppgaver var av en heilt annen karrakter enn dèt me mennesker elles kan tenke oss? Men kordan Gud utfridde Enok eller Elias fra deres dødelige kropper veit INGEN, bare Gud og gjerne hans himmelske skapninger?! Om Enok enn levde uten å synde, så var hans kropp likevel et produkt av hans Mor og Far, underlagt syndens natur; forfall mot døden, med behov for å skille sjel fra kropp. Enoks foreldre; "Jared-herr & fru", var begge forgjengelige; de måtte begge dø; så Enok kan ikkje ha vært uforgjengelig i seg selv

  SvaraRadera
 2. Enok togs upp till himlen utan att se döden (HÄR PÅ JORDEN) stämmer helt korrekt..
  Men när man kommer in i himmel riket förvandlas man till ande-varelse och där uppe finns ingen mat och toalett hoppas jag? Eller hur?.
  Och det är endast 144.000 smorda utvalda som kommer härska med Jesus Kristus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad händer när man förvandlas till ande-varelse? Jo kroppen dör.
   Samma gäller Elia eller Elijahu som Judarna uttalar hans namn, han togs också upp till himlen LEVANDE.. Men just när man stiger in i himlens ande plats förvandlas man.

   Radera
  2. Ett exempel hur optimus förvandlas.
   Så blev det för enok och elia när dom togs upp in i himlens ande värld.

   https://www.youtube.com/watch?v=TH-fpjHCRsA

   Radera